duminică, 27 martie 2011

27 Martie 2011 – Ziua Mondiala a Teatrului

SCRIS DE UnFriendly LA ORA 09:55 0 comentarii


"Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru. Este sărbătorită anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI (International Theatre Institute) şi de comunitatea teatrală internaţională. Diverse evenimente teatrale naţionale şi internaţionale sunt organizate pentru a marca această sărbătoare. Unul dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea Mesajului Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului prin care, la invitaţia ITI, o personalitate de renume mondial împărtăşeşte reflecţiile sale asupra Teatrului şi asupra păcii între oameni."

In 2010, actrita Judi Dench a fost desemnata personalitatea artistica de ITI, ca semnatara a Mesajului Internationbal pentru anul 2010, "Teatrul e o munca de echipa".
Primul Mesaj Internaţional de acest fel a fost scris de Jean Cocteau în 1962.
Alte personalitati care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan si Eugen Ionescu. In acest an, Mesajul Internaţional a fost redactat de Jessica Kaahwa ("Penrtu teatru in slujba omului"), dramaturg, regizor, doctor al Universitatii din Maryland, SUA si actualmente profesor in cadrul Departamentului de Muzica, Dans si Teatru la Universitatea Makerere, Uganda.
In toate treatrele din Romania azi se desfasoara manifestari cultural- artistice, dar fara vreo premiera importanta, de retinut fiind premierea celor mai mari actori din acest moment: Radu Beligan, Ion Besoiu, Geroge Motoi, s.a.
Ziua Mondială a Teatrului “reprezinta si momentul de varf al Campaniei Nationale a UNITER - „Artistii pentru artisti”, initiata si organizata din 2002, care vizeaza sprijinirea artistilor varstnici din toata tara”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!