joi, 24 martie 2011

CODUL MUNCII - 2011

SCRIS DE UnFriendly LA ORA 15:45 0 comentarii

Noul cod al muncii a ajuns in ultima etapa a intrarii in vigoare, respectiv promulgarea de catre presedintele Romaniei, acesta fiind declarat constitutional de Curtea Constitutionala a Romaniei. Actul normativ îşi va produce efectele după publicarea în Monitorul Oficial, la termenele prevăzute.

Noul cod al muncii prevede inasprirea pedepselor pentru munca la negru. Primirea la munca pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, iar fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare sau cu amenda penala.
Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indifferent de cetatenia acestora, fara incheiarea unui contract individual de munca.
Se sanctioneaza cu amenda si lipsa evidentei orelor de munca prestate de fiecare salariat care trebuie prezentata inspectorilor de muncade catre angajator, dar şi pentru nerespectarea regulii conform căreia o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical.
Un fapt imbucurator este marirea procentului la plata orelor prestate pe timp de noapte daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal.( de la 15% la 25%)
Un concept nou introdus este acela “munca prin agent de munca temporara” si reprezinta munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de muncă temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Misiunea de munca temporara va fi stabilita pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.
O modificare se gaseste si la perioada de proba, daca in prezent pentru functiile de executie termenul de proba este de 30 zile calendaristice, conform noului Cod al Muncii, noul termen se stabileste la 90 zile, iar pentru functiile de conducere termenul se ridica de la 90 zile la 120 zile.
Preavizul nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie sau de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Confederaţiile sindicale susţin că în noul Cod al Muncii sunt mai multe modificări "aberante": se pune accent pe instituirea contractelor individuale de muncă pe perioada determinată, prin descurajarea încheierii contractelor de muncă pe perioada nedeterminată; salariaţii vor putea fi disponibilizaţi colectiv fără nici o perspectivă de reangajare; prelungirea perioadei de probă a salariaţilor la 90 de zile, respectiv 120 de zile; criterii de performanţă în caz de disponibilizare colectivă care nu ţin cont decât de performanţa individuală a lucrătorului stabilită de angajatori pe criterii pur subiective şi ignoră nevoia analizării situaţiei sociale a salariatului; delegarea se va putea face pe o perioadă de două luni, în loc de 30 de zile cum este în prezent; salarizarea angajaţilor cu contract temporar de muncă va fi mai mică decât a celor cu contract pe o perioada determinată; în privinţa muncii suplimentare, în loc ca timpul liber să fie acordat în următoarele 30 de zile, el va fi acordat într-o perioadă de 60 de zile; reabilitarea profesională a salariaţilor sancţionaţi se va dubla, de la 6 la 12 luni; stabilirea normelor de muncă vor putea fi făcute discreţionar, legea prevăzând doar posibilitatea consultării sindicatelor, nu şi obligaţia de a ţine cont de punctul acestora de vedere exprimat pentru protejarea drepturilor lucrătorilor; contractele colective de muncă vor fi la dispoziţia şi bunul plac al patronului, cunoscut fiind că «reprezentanţii salariaţilor» în majoritatea cazurilor sunt numiţi de patron, şi nu aleşi de oameni; din Codul Muncii dispar principiile care stau la baza contractelor colective de muncă.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!