vineri, 4 martie 2011

Prezentare windows 7

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 00:16 0 comentarii

Cuplul Tudor Galos si Sebastian Vijeu de la Microsoft a prezentat o serie de facilitati si concepte pentru Windows 7, cat si versiunile sistemului de operare ce vor fi disponibile in Romania.

Evenimentul a avut loc la Hotel Pullman (fostul Sofitel), a inceput la ora 9:00 si a tinut pana la 14:00, timp in care cei doi s-au completat excelent.

Am aflat astfel ca vor exista urmatoarele editii de Windows 7:

- Windows 7 Starter, pentru netbookuri; are limitari importante atat pe partea software (maxim 3 aplicatii deschise pe sesiune) cat si pe cea hardware;
- Windows 7 Home Basic, destinat calculatoarelor "ieftine";
- Windows 7 Home Premium, editia standard, pentru consumatorii care vor facilitati multi-media (scriere DVD, jocuri);
- Windows 7 Professional, pentru IMM-uri, organizatiilor si utilizatorilor care au nevoie de networking si gestiune;
* Editii specializate:
- Windows 7 Ultimate - cuprinde aproape toate facilitatile Windows;
- Windows 7 Enterprise - Editie exclusiva pentru cei care au intelegeri cu Microsoft (audit, networking, criptare avansata);

Cele sase editii sunt construite parca special pentru upgrade/downgrade. Starter e scheletul pentru Basic, Basic e baza de plecare pentru Premium, de la Premium s-a plecat la construirea Professional, care la randul sau a fost fundatia pentru Ultimate si Enterprise. Astfel, fiecare editie superioara cuprinde toate facilitatile editiilor anterioare.

Au fost prezentate in amanunt si mai multe inovatii specifice Windows 7:

- Feature Lockdown la Win7 Beta1. Asta inseamna ca daca la versiunile precedente noi optiuni au tot fost adaugate pe parcurs, aici aceleasi facilitati vor exista si la versiunile ulterioare, nemaifiind introduse altele. Se impiedica astfel introducerea unor componente ce nu au timp sa fie testate suficient. Stabilizarea versiunilor si versiunea finala vor avea facilitatile de acum ruland la capacitati maxime.

- Cele mai multe dintre aplicatiile si driverele care merg bine pe Windows Vista vor merge si pe Windows 7. Va fi introdus Program Compatibility Troubleshooter. Updateurile driverelor si aplicatiilor nu vor mai necesita reset.

- Schimbarea majora din motive de securitate (Majoritatea serviciilor la XP merg in "admin mode" iar La Vista merg in "standard mode") va fi mai bine pusa in practica in Windows 7.

- Vista cu SP1 are peste 77000 de drivere. Windows 7 le va suporta pe majoritatea.

- Startup si ShutDown vor fi mult mai rapide.

- Task managementul va fi mai usor accesibil.

- Viata mai lunga a bateriei. Durata de viata a bateriei creste fata de Vista, intre 11,5% si 15,4% in cazul testarii prin rularea unui DVD pana la golirea bateriei.

- Consumul de memorie in Windows 7 este independent de numarul de ferestre deschise. Merge mai repede si consuma mult mai putina memorie.

- Windows 7 ruleaza pe hardware low-cost. De exemplu, Windows 7 ruleaza "pe un netbook de un giga".

- Mai putine intreruperi de confirmari de genul "Esti sigur ca vrei sa faci operatiunea X?".

- User Acces Control modificat. In Vista existau doar On si Off, In Windows 7 au fost introduse 4 nivele.

- Un nou taskbar customizabil.

- Schimbarea interfetei si a modului de abordare a lucrului cu utilizatorul.

- Acces mai rapid la documente.

- Introducerea facilitatii Device Stage. Prin parteneriate cu producatorii, Windows 7 va avea imediat la conectarea cu diferite aparate o serie de optiuni, fara a necesita programe speciale.

- Optimizarea functiei Search.

- "Documente recente" s-a transformat, acum existand sortarea documentelor pe categorii.

- "MyDocuments" devine "Libraries", acestea putand fi la randul lor customizate.

- AppLocker: Eliminarea aplicatiilor necunoscute/nedorite in retea. Forteaza standardizarea aplicatiilor in organizatie. Crearea si gestiunea simplificata a regullilor folosind Group Policy. Se va folosi o structura de reguli simple: Allow, Exception, Deny. AppLocker blocheaza accesul la aplicatii dupa locatie sau dupa semnatura digitala a acestora, putand nega chiar si variante specifice de programe apartinand unei anumite companii.

- Audit: Va putea fi urmarita in detaliu fiecare actiune a unui utilizator.

- Eliminarea necesitatilor hardware si software pentru VPN (retele private virtuale). Windows 7 isi propune sa le dea utilizatorilor aceleasi avantaje fara batai de cap suplimentare.

Nu ne ramane decat sa vedem daca toate cele prezentate mai sus se vor regasi in produsul final si in ce masura promisiunile vor fi respectate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!