sâmbătă, 14 mai 2011

Televiziune digitala din ianuarie 2014

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 11:35 1 comentarii

Când va intra televiziunea digitală, cei care văd programele TV cu o simplă antenă va trebui să se ducă la un operator de cablu sau de satelit şi să cumpere un decodor. Asta dacă statul nu-l va da gratis. Proiectele de lege care prevăd termenii şi condiţiile trecerii României la televiziunea digitală sunt în circuitul de avizare de la ministere, dar data aprobării lor este necunoscută şi greu de estimat, a declarat Catalin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), una dintre instituţiile implicate în proces.

Din fericire, în România retransmiterea programelor în format analogic şi eliberarea anumitor părţi de bandă - şi anume canalele superioare 61 şi 69 - pentru a fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu telefonie mobilă de generaţia a patra, nu sunt legate. Oprirea televiziunii analogice nu este legată de eliberarea spectrului. Dividendul digital poate fi disponibil în următorii ani.

În acest moment România s-a întors cu un an şi jumătate în urmă în privinţa procesului de digitalizare TV, precizând că tranziţia la televiziunea digitală terestră se poate întâmpla nu mai repede de doua luni. La acest moment, există în avizare legislativă un pachet de legi, de hotărâri de guvern, respectiv de ordonanţe, care doresc să modifice strategia, să impună noi termene, să atribuie în mod diferit cele sase multiplexuri.

Compania SES Astra, ce deţine 16 sateliţi la nivel european, intentionează să susţină şi să participe la procesul de tranziţie la televiziunea digitală din România, a declarat Martin Ornass-Kubacki, vicepreşedinte şi director regional al Astra pentru Europa Centrala şi de Est. SES Astra este interesată să participe la procesul de tranziţie la televiziunea digitală din România, asigurând o alternativă pentru reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV. El a mai spus că România poate să aibă probleme în privinţa procesului de digitalizare dacă lucrurile sunt privite doar dintr-un singur unghi, cel al reţelelor terestre de distribuţie a semnalului TV. "Din perspectivă Astra, în România, în 2015, vor fi peste 50 de canale HD, mai mult de 4 milioane de case care vor recepţiona HD, iar satelitul va fi principala infrastructură de servicii HD", a spus Kubacki, precizând că satelitul nu este în competiţie cu reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV, ci este "un serviciu complementar", care poate ajuta procesul "dificil" de tranziţie la televiziunea digitalţ terestrţ din România.

România şi-a propus să întrerupă în 2013 emisia analogica TV, moment în care câteva sute de mii de gospodarii din România - care "prind" emisiunile TV cu o simplă antenă, nu vor mai putea vedea posturile decât dacă se aboneaza la un operator de cablu sau satelit tv. Însă, pentru a asigura accesul gratuit al cetăţenilor la un număr minim de posturi TV statul va construi o infrastructură de transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite posturi TV publice şi private. Emisia în format terestru digital va putea fi recepţionată fără niciun cost suplimentar de anumite modele de televizoare de ultimă generaţie sau pe orice televizor existent cu condiţia achiziţionării unui decodor special.

1 comentarii:

Cum a aparut Blogger: Cosmorom - Trimiteţi un comentariu la mine pe perete?


my webpage ora exacta

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!