vineri, 6 mai 2011

Viitorul telefoniei mobile vazut de Cosmorom

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 21:23 1 comentarii

Navigand prin site-ul celor de la Connect Romania ( http://www.connect.ro/ ) am observat un concurs atractiv, pentru bloggeri si m-am decis sa scriu si eu cateva cuvinte legate de viitorul telefoniei mobile.


Pentru inceput doresc sa raspund, in cateva cuvinte, la patru intrebari.

Q1: Care sunt brandurile care vor domina piata?
A1: Apple

IQ2: Au telefoanele Dual Sim un viitor?
A2: DA, telefoanele vor fi dotate cu 3-4 SIM-uri

Q3: Crezi ca tabletele vor înlocui smartphone-ul ?
A3: Viitorul va oferi multe surprize in randul gadget-urilor, dar tot smartphone-urile vor fi cele mai utilizate

Q4: Ce sisteme de operare vor cuceri piata?
A4: Android

Multi se vor intreba pe ce criterii m-am bazat atunci cand am raspuns intrebarilor de mai sus, haideti sa vedem de ce am ajuns la aceste raspunsuri.

De mai bine de 25 de ani de cand au aparut, telefoanele mobile au evoluat foarte mult, atat in privinta formei cat si a tehnologiei de care dispun.
Unul dintre primele telefoane mobile era Dynatec 8000X care dispunea de o baterie mare si grea ce se descarca in mai putin de 20 de minute de convorbire.


Un salt important a fost facut de Nokia la inceputul anilor 1992 cand a lansat primul telefon mobil numit Nokia 101, telefon ce a definit forma standard a telefoanelor Nokia din zilele noastre. Cinici ani mai tarziu nokia a lansat primele telefoane mobile cu clapeta (Nokia NHE 6BX si NHE 6BM 8110i) cu o greutate de 92 de grame, iar bateriile acestora rezistau aproximativ 50 de ore in regim de asteptare si 3.30 ore de convorbire.

In timp ce companiile de telefonie mobila incercau sa atraga consumatorii spre tehnologia 3G cu telefoane destul de voluminoase, Motorola a lansat primul telefon ultra slim in 2004.


Ultima inovatie a fost adusa in 2007 de compania Apple, a lansat primul iPhone, avand suport pentru rotire veritcala si orizontala, neavand tastatura incorporata, introducerea informatiei se realiza prin intermediul interfetei software de tip grafic implementata prin functionalitatea de sensibilitate la atingere a ecranului iPhone-ului.


Datorita evolutiei tehnologiei, niciodata nu vom avea un lider pe piata brand-urilor care sa ocupe in permanenta primul loc al topului. In urma cu cativa ani liderul pietei de telefoane mobile era Nokia cu platforma symbian, insa in ultima perioada piata a fost cucerita de smartphonurile celor de la Apple si Google.

Datorita succesului celor de la Apple care l-au avut cu smartphonul iPhone 4, ma astept ca dupa lansarea iPhone 5, cei de la Apple sa sparga toate topurile de pana acuma si sa devina cel mai important brand din lume.

Un alt factor important care sta la baza telefoniei mobile sunt si operatorii de telecomunicatii, operatori ce vin cu oferte din ce in ce mai atractive pentru a atrage clientii de partea lor. Pe acest aspect ma astept ca tot ce de la Apple sa scoata modele de smartphonuri cu cartele SIM multiple.

Multi ar crede ca telefonul mobil va fi complet schimbat in viitor si ca va fi un gadget futurist cu foarte multe functii, insa eu nu cred ca vor fi prea multe schimbari in structura si platforma noilor telefoane ce vor fi lansate, totusi ma astept la o imbunatatire asupra securitatii, astfel incat accesul asupra telefonului sa se realizeze prin identificarea amprentei celui care detine acel telefon. Odata cu trecerea timpului, alegerea de cumparare a consumatorilor se va concentra in jurul asa-numitei experiente a utilizatorului in locul unor functii sau servicii. De exemplu, multe telefoane vor fi proiectate pentru asa-numita experienta de explorare, ce va pune accentul pe cautare pe Internet, servicii locale si navigare, utilizarea in scopul de a controla celelalte echipamente din casa prin wirelles.

Dezvoltate pentru utilizatorii care îsi doresc un plus de mobilitate si eficienta, tabletele reprezinta o noua gama de produse care combina într-un echipament de mici dimensiuni performanta de calcul si o interfata mult mai interactiva si natural de folosit – direct cu mâinile libere, oferind utilizatorilor posibilitatea de a fi tot timpul conectati la internet si de a consuma orice fel de media, de la pagini web la filme HD si jocuri.

Tableta care a revolutionat felul în care interactionam cu lumea din jurul nostru, a ajuns acum la cea de-a doua versiune. Cu un procesor dual-core performant, dar si capabilitati multimedia de top, tableta iPad 2 este alegerea celor care îsi doresc o experienta multimedia si de gaming de exceptie.
iPad 2, noua tableta a celor de la Apple, vine echipat cu procesor dual-core A5, 2 camere foto/video pentru apeluri face-tme, poze si inregistrari HD, putere grafica mult mai rapida (9X) si in plus beneficiaza de iesire video HDMI, in format 1080p Full HD.
Datorita functiei Instant On, iPad 2, va trece in modul sleep foarte rapid atunci cand nu doresti sa-l folosesti astfel economisind energie si va reveni la modul On atunci cand apesi pe butonul Home iar asta se va face aproape instant. In plus, daca folosesti SmartCover-ul nu mai ai nevoie sa apesi pe nici un buton pentru ca odata ce il vei da la o parte iPad 2, va iesi automat din modul sleep.

iPad 2, poate fi conectat la un TV prin doua modalitati:
- Airplay – cu ajutorul Apple TV si o retea wireless
- Prin cablu – iesirea HDMI
Video mirror

Cu ambele variante poti viziona filme, poze , prezentari sau chiar pagini web.
Cu toate ca aceste gadgeturi sunt destul de atractive nu cred ca tabletele vor inlocui smarphoneurile in urmatorii 2 ani, dar fiecare vor avea un punct important in evolutia pietei si vor influenta vanzarile.


Un alt gigant al tabletelor PC este Prestigio. Prestigio a lansat oficial propria gama de tablete PC MultiPad. Cele cinci modele de tableta sunt disponibile pentru utilizatorii din Romania incepand cu luna mai.
Dintre toate cele 5 tablete doar Prestigio MultiPad PMP 7100C a reusit sa-mi atraga atentia.

MultiPad PMP 7100C
Dimensiuni: 268 x 151 x 13,8 mm
Greutate: 480g
Display: 10,1 inci
Rezolutie: 1024 x 600 pixeli
CPU: ARM Cortex – A8 (TI OMAP 3630)
Capacitatea bateriei: 6000mAh
WIFI: 802.11 b/g/n
Memorie interna: 8 GB
Slot pentru card SD/SDHC
Formate media compatibile:
-JPEG, BMP, MP3, MPEG-2, MPEG-4, WMA, ASF, WMV, AAC, WAV, AVI, GIF, PNG, OGG, VOB, 3GP, M-JPEG, FLAC, MP4, MOV, AAC+, H.264, MPG, RM, MKV, FLV, RMVB
-Video: Video Playback
Sistem de operare: Android v2.2 (Froyo)

Pentru ca tot vorbim despre viitorul telefoanelor mobile, vreau sa specific cateva functii pe care sa le aiba un telefon pentru a-mi fi mie, ca utilizator de rand, cat mai util:

- un ecran  mare de 4-5 inch, subtire si usor, cu o rezolutie buna, complet transparent,  sa afiseze iconitele in format 3D, cu touchscreen sensibil la atingere si mai eficient decat cele existente la ora actuala pe piata;
- camera foto si video cu posibilitate de inregistrare si redare in HD la cea mai inalta rezolutie
- posibilitatea de stocare a informatiei de cel putin 100GB
- sa dispuna de tehnologie 4G (pt Romania va mai dura ceva timp)
- o baterie cu durata de viata foarte lunga
- 3-4 GB de RAM
- sa fie dotat cu USB 3.0 si iesire HDMI
- platforma Android
- posibilitatea de a utiliza 3 cartele in acelasi timp
- accesul sa se faca prin recunoasterea amprentei degetelor
- conectare wirelles si prin satelit pe navigatie GPS cu detector radar (foarte util pentru cunoscatori)

Acest articol a fost scris pentru concursul organizat de catre connect.ro si al carui premiu consta intr-o tableta Evolio.





1 comentarii:

ai cautat mult modelul acela vechi? ... nu mi-ar displace o tableta, dar raman fidela pc-urilor :))

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!