joi, 9 iunie 2011

Realizarea backup-ului la Windows 7 sau Vista

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 08:52 0 comentarii

Backup-ul este metoda prin care creezi copii de siguranţă ale sistemului de operare şi / sau ale fişierelor stocate pe calculatorul personal. În principiu, deşi există numeroase soft-uri dedicate acestui proces, cel mai simplu mod de a face un backup este cu ajutorul uneltelor incluse în sistemul de operare. Microsoft ne oferă pentru Vista şi Windows 7 un utilitar de backup gratuit şi uşor de utilizat.
De ce e bine să îţi faci un backup
În eventualitatea oricărui eveniment ce duce la pierderea datelor sau deteriorarea fişierelor critice necesare rulării sistemului de operare (prin defectarea HDD-ului, contactarea unui virus sau chiar ştergerea accidentală a unor fişiere), vei putea repune rapid în funcţiune OS-ul, cu toate aplicaţiile pe care le aveai instalate şi documentele personale.
Când e momentul potrivit pentru un backup
Momentul cel mai bun pentru un backup este după instalarea pe curat a sistemului de operare, alături de aplicaţiile pe care le foloseşti în mod frecvent. Acest prim backup ar trebui să fie făcut de către toţi cei care, într-un fel sau altul, reuşesc "performanţa" de a-şi compromite sistemul de operare într-un timp relativ scurt (un an sau mai puţin).
Apoi, dacă obişnuieşti să aduni documentele personale pe HDD (clipuri şi fotografii, doc-uri, excel-uri, prezentări etc.), ar fi bine să realizezi backup-uri periodice, în funcţie de cantitatea şi importanţa acestor documente.
Înainte de a trece la backup-ul propriu-zis, verifică să nu ai viruşi / troieni şi alte soft-uri maliţioase pe calculator.

Pasul 1. Se accesează utilitarul de backup dinControl Panel, secţiunea System and Security - Backup andRestore

 
Pasul 2. Se efectuează setările de backup dinmeniul "Change Settings". Aici trebuie să alegidestinaţia fişierelor de backup. Destinaţia poate fi o altăpartiţie (nerecomandat), dispozitive şi medii de stocare externe(discuri optice, HDD-uri, memorii flash) sau chiar HDD-ul unui altcalculator din reţea (Save on a network).

 
Pasul 3. Se aleg fişierele care să fie incluseîn backup. Poţi lăsa Windows-ul să decidă (în acest caz se va salvao imagine de sistem plus fişierele stocate în folder-ele defaultale Windows-ului - Desktop, Documents, Pictures ş.a.m.d) sau poţidecide tu ce foldere să fie încluse în backup.

 
Recomandăm şi creearea unui "system recovery disk", util în cadrul procesului de recuperare a sistemului.
Durata backup-ului depinde de performanţele sistemului, dar şi de cantitatea de informaţie inclusă. În cazul unui utilizator obişnuit, un backup ocupă în jurul a 20 de GB. Din acest motiv, mediul de stocare pe care îl recomandăm este HDD-ul extern sau o memorie flash externă cu capacitate de minimum 32 GB. Memoria flash este însă mai lentă şi are un preţ per GB mult mai ridicat decât în cazul unui hard-disk.


Recuperarea fişierelor / sistemului
Dacă sistemul bootează, fişierele incluse în backup pot fi recuperate accesând aceeaşi secţiune "Backup and Restore" şi selectând opţiunea "Restore my files".
În cazul în care nu poţi boota, lansezi discul de recuperare şi selectezi de acolo opţiunile de backup.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!