duminică, 4 septembrie 2011

Criptarea datelor

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 22:20 0 comentarii

Prin definitie, criptarea datelor este procesul de a codifica informatii stocate sau transmise, pentru a fi neinteligibile pana cand acestea sunt decodificate de catre recipientul intentionat, folosind o cheie de acces.Din punct de vedere istoric, codificarea datelor a fost folosita in principal pentru a proteja de guvernele straine secrete diplomatice si militare.
Astazi, ea este folosita din ce in ce mai mult de industria financiara pentru protectia transferurilor bancare, de companii on-line pentru a proteja datele clientilor, si de corporatii pentru a tine informatii sensibile departe de ochii concurentei. Spionajul industrial dintre companiile mari a facut necesara dezvoltarea si inventarea unor noi moduri de a-si proteja investitiile. Teama de a nu-si avea violata intimitatea a facut ca si utilizatorul de computer normal sa se gandeasca de doua ori cui da acces la datele si fisierele sale personale, sau cum poate impiedica pe cineva sa ii calce „proprietatea virtuala”.Criptarea si decriptarea datelor sunt procese destul de directe si usor de stapanit. Traditional, se pot folosi mai multe metode pentru a cripta fluxul de date, toate fiind aplicabile folosind programe software. Cele mai bune metode de codificare a informatiilor au un efect neglijabil asupra sistemului de operare, astfel ca protejarea datelor „on-the-fly” (in timp real) te scuteste de introduceri repetate ale parolei si decriptari manuale de fiecare data cand vrei sa accesezi anumite fisiere. Pentru a putea accesa intregul hard disk criptat, tot ce trebuie sa faci, in cazul unui sistem de codare „on-the-fly”, este sa introduci parola de acces inainte de bootul sistemului de operare.Securizarea datelor pe calculatorul portabil este vitala. In cazul in care folosesti laptopul pentru a lucra in afara biroului sau pentru stocarea informatiilor, este foarte important sa-ti protejezi informatiile personale de ochii altora. Pentru a putea asigura integritatea datelor continute de un calculator mobil, cea mai buna metoda este criptarea unei partitii de pe hard disk, in care sa poti stoca datele fara teama de a lasa informatiile personale in vazul tuturor.Criptarea datelor nu se rezuma numai la protejarea informatiilor de pe calculator. Navigarea pe internet folosind protocoale nesecurizate iti poate compromite e-mailul si, in cazul in care folosesti un sistem de gestiune bancara on-line, poti pierde chiar si investitiile de-o viata. De obicei, folosirea protocolului de criptare a paginilor web nu tine de utilizator. Companiile care detin site-ul sunt responsabile cu implementarea unui sistem de codare a datelor, dar este foarte important sa verifici aceste informatii pentru a te putea proteja in mod corespunzator.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!