miercuri, 30 mai 2012

Flame, cel mai puternic virus informatic

SCRIS DE Cosmorom LA ORA 15:00 0 comentarii

Specialiştii IT de la Kaspersky Lab au anunţat că au descoperit un program periculos, extrem de sofisticat, care este folosit ca armă cibernetică împotriva mai multor ţări. Experţii spun că funcţionalitatea şi complexitatea acestuia depăşesc cu mult ameninţările informatice cunoscute până în prezent.
Programul, identificat de produsele Kaspersky Lab sub numele de Worm.Win32.Flame, ar fi fost creat pentru spionaj cibernetic. Are capacitatea de a fura date confidenţiale, de a face capturi de pe monitor , poate strânge informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi poate înregistra chiar conversaţii audio, dacă acel computer are ataşat un microfon.


„De câţiva ani buni, riscul izbucnirii unui război cibernetic este subiectul cel mai fierbinte al securităţii informatice. Flame reprezintă o nouă etapă în acest război şi este deosebit de important să înţelegem că astfel de arme cibernetice pot fi utilizate cu uşurinţă împotriva oricărui stat. Însă, această situaţie este diferită de cea a unui război tradiţional, deoarece statele cele mai dezvoltate sunt, de fapt, cele mai vulnerabile în cazul unui conflict informatic”, spune co-fondatorul Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky.
Scopul principal al lui Flame este spionajul cibernetic, prin furtul de informaţii de pe computerele infectate. Informaţiile sunt trimise apoi unor servere de comandă şi control, localizate în diferite colţuri ale lumii. Datele sustrase, adică documente, capturi, înregistrări audio şi interceptari ale traficului de reţea, fac din Flame unul dintre cele mai avansate şi complexe instrumente de atac identificate până acum.


 Experţii Kaspersky Lab au făcut descoperirea în timpul unei investigaţii iniţiate la cererea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!