miercuri, 17 august 2011

Pierre de Fermat sarbatorit de Google pe 17 august 2011

SCRIS DE UnFriendly LA ORA 06:36 0 comentarii

Azi Google il sarbatoreste pe matematicianul francez Pierre de Fermnat (1601-1665).
S-a nascut intr-o familie a unui negustor de piei din orasul Beaumont de Lomagnedin Occitania. Acesta a facut cariera in administratia civila, practicand avocatura cu succes. Pierre a avut un frate si doua surori. Exista putine dovezi privind educatia sa scolara, care ar fi fost realizata la o manastire franciscana.

Acesta este cunoscut pentru contributiile vaste in domeniul matematicii (Spirala lui Fermat; Mica teorema a lui Fermat; Principiul lui Fermat; Numarul prim al lui Fermat; Pseudoprimul lui Fermat; Ultima teorema a lui Fermat (Marea teorema a lui Fermat); Teorema lui Fermat), fiind precursorul calculului diferential, al geometriei analitice, al opticii si al calculului probabilitatilor.
„Principiul lui Fermat afirma ca la trecerea unei raze de lumina prin medii cu densitati diferite, acesta va urmari traiectoria pe care va putrea sa o parcurga in timpul cel mai scurt.”
Marea teorema a lui Fermat, este o celebra teorema de teoria numerelor, a fost enuntata in 1637, demonstratia completa fiind descoperita 357 de ani mai tarziu de catre Andrew Wiles (matematician englez).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!