duminică, 26 mai 2013

Drapelul României în GUINNESS WORLD RECORDS™

SCRIS DE UnFriendly LA ORA 16:55 0 comentarii



Luni 27 mai 2013, Fabrica de Steaguri  şi Antena 3 (alături de alţi sponsori) organizează un grandios eveniment  pe Aerodromul Clinceni.

Drapelul României va intra în Cartea Recordurilor, acesta va fi cel mai mare steag naţional din lume,  cântăreşte peste 5000 kg, iar dimensiunile acestuia sunt impresionante 330m/220m, şi va fi omologat în GUINNESS WORLD RECORDS™.  Pentru desfăşurarea drapelului sunt necesari aproximativ 200 de persoane care vor intinde perfect drapelul pe pista Aerodromului Clinceni.

Data nu este aleasă întâmplator, acum 413 ani, la aceeaşi dată se înfăptuia pentru prima dată Unirea celor trei Ţări Româneşti sub sceptrul lui Mihai Viteazul (27 mai 1600  Mihai Viteazul a fost intitulat într-un hristov în care scria că el esteDomn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei).

Nicolae Iorga avea sa statueze că de la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată si desăvîrşită poezie tragică.  

Cadoul oferit de Antena 3 tuturor românilor va fi completat de alte surprize: spectacol  aerian de cca 40 min oferit de Aeroclub România, iar  o orchestră militară care va interpreta imnul naţional.


Wikipedia spune că în baza unor legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor dar, deoarece până la începutul secolului XIX, conștiința de a forma un neam nu exista decât la câțiva cărturari precum Grigore Ureche, ele nu erau folosite pentru a îi identifica specific pe Români, iar steagurile țărilor românești, până în al doilea deceniu al secolului XIX, erau cele moștenite din Evul mediu, cu o simbolistică heraldică fără legături cu ideea modernă de "națiune"




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. Vă mulţumim!